Zelený čaj Matcha – zázrak prírody
Poďme do sveta zdravých nápojov. Pijete zelený čaj?
Asi zbytočná otázka, však? Pijete čaj Matcha? Tu bude
pozitívnych odpovedí trochu pomenej… Matcha je
jednou z najstarších odrôd zeleného čaju v Japonsku –
je to kráľovná všetkých zelených čajov. Už pred viac ako
800 rokmi používali budhistickí mnísi Matcha čaj ako
nápoj pri ich meditáciách. Matcha je veľmi špecifický
produkt a iba pár tuctov farmárov v celom Japonsku oplýva rozsiahlymi vedomosťami potrebnými na výrobu tohto čaju. Listy čaju Matcha pomaly rastú na čajových poliach. Štyri týždne pred zberom sú čajové polia úplne zakryté tienacimi plachtami. Špeciálna tienacia technika vyúsťuje do 90% redukcie slnečného svetla. Rastlina, v tej chvíli rastúca takmer v úplnej tme, kompenzuje nedostatok svetla intenzívnou produkciou chlorofylu, čo robí listy bohatšími na aminokyseliny a výsledkom je nápoj so sladkou, delikátne jemnou chuťou. Čerstvé listy sú vysušené a
rozomleté na žulových kameňoch na ultra jemný, nefritovo zelený prášok.
Kvalita čaju Matcha záleží takmer výlučne na kvalite pôvodného čaju, z ktorého sa Matcha vyrába, teda čaju Tencha. Oblasť, geografické podmienky, miesto, kde sa čaj
pestuje (nížiny, vysočiny, svahy), špeciálne zručnosti pestovateľov čaju a rôznorodosť
čajového kríka sú dominantné faktory, ktoré pri vzájomnej súhre vytvárajú unikátnu kvalitu
čaju. Existujú tri základné elementy, ktoré odlišujú matchu od bežného zeleného čaju v
práškovej forme. Sú to chuť, farba a zloženie.
Chuť – Matcha je sladká a jemná s náznakom trpkosti. Jej sladká chuť pochádza z
aminokyseliny L-Theanine, ktorá sa v nej prirodzene vyskytuje a taktiež z vlákien samotnej
rastliny.
Farba – Matcha je žiarivo smaragdovej farby, naopak prášok z iného zeleného čaju je
často hnedo-žltý. Je to tak preto, že kvalitná Matcha je rozomletá na jemný prášok
použitím žulových kameňov, ktoré sa pomaly otáčajú. Trenie je tak minimalizované a preto
čajové lístky počas procesu mletia „nezhoria“. Toto zaručí, že si lístky udržia chlorofyl a
zaručí sa tým krásna farba čaju Matcha.
Pri výrobe prášku z bežného zeleného čaju sa listy spracúvajú tlakom vzduchu, sú
prevarené a menia svoju farbu.
Zloženie – čaj Matcha obsahuje aminokyseliny, pričom jednou z nich je L-Theanine, ktorý
sa v rastline vytvára počas jej obdobia tienenia. L-Theanine má ukľudňujúce účinky, čo
zjemňuje stimulujúci charakter čajového kofeínu.
Na prípravu perfektnej šálky čaju Matcha potrebujete :
nechať zovrieť čerstvú, mäkkú vodu
nechať vodu ochladiť na 80 °C (povedzme, otvorte čajník a počkajte 10 minút, alebo 4-5-
krát prelejte vodu do chladnejšej nádoby a späť. Každým preliatím voda stratí 4-
5°C)
do čajovej šálky vložte 1g Matche (dve bambusové lyžicky alebo polovicu čajovej)
pridajte 80 ml horúcej (80°C) vody
rozmiešajte čaj miešadlom na Matchu pokiaľ sa nezjaví jemná pena. Pripraviť si šálku
Matcha čaju Vám zaberie približne 15 sekúnd
Výsledkom je výnimočná a nádherná šálka zeleného čaju plnej a krémovej chuti. Matcha
sa dnes považuje za výbornú náhradu kávy. Okrem čaju si môžete vyrobiť napríklad
Matcha koláče, čokoládu s príchuťou Matche, zmrzlinu, kokteily či delikátne Matcha
latte... Dá sa povedať, že Matcha je jediným čajom , v ktorom pijeme samotnú rastlinu.
Vďaka tomu, obsahuje vysoko zdraviu prospešné živiny. Viac v priloženej tabuľke.
Priemerné nutričné hodnoty čaju Matcha a ostatných čajov:
10 gramov | Matcha | Zelený čaj | Čierny čaj |
Kofeín | 0.34 g | 0.02 g | 0.06 g |
Polyfenoly (antioxidanty) |
1.0 g | 0.07 g | 0.03 g |
Karotén | 3000 μg | 0 | 0 |
Vláknina | 3.14 g | 0 | 0 |
Proteíny | 2.74 g | 0.2 g | 0.2 g |
Vápnik | 32,8 mg | 3 mg | 2 mg |
Železo | 1.3 mg | 0.2 mg | 0 |
Draslík | 200 mg | 27 mg | 65 mg |
Vitamín A | 300 μg | 0 | 0 |
Vitamín B1 | 0.06 mg | 0 | 0 |
Vitamín B2 | 0.14 mg | 0.05 mg | 0.02 mg |
Vitamín C | 18,5 mg | 6 mg | 0 |
Zdravotné účinky čaju Matcha
Prášková forma čaju Matcha sa lepšie vstrebáva, nápoj obsahuje vyššiu koncentráciu
vitamínov a antioxidantov ako väčšina iných čajov, ( zelené, čierne, bylinkové). Podľa
japonských výskumov čaj Matcha obsahuje takmer 10 násobné množstvo polyfenolov a
antioxidantov ako bežný čaj, 2x viac antioxidantov ako pohár červeného vína, a približne
9x viac betakaroténu ako špenát, a 4x viac než karotka.
Stručne si zhrňme účinky na ľudský organizmus:
- významne zvyšuje energiu ( cca 8-10 h ), bez vedľajších účinkov ako má užitie väčšieho množstva kofeínu v káve
- pozitívne vplýva na duševnú bdelosť ( L-theanine )
- zvyšuje pohodu a znižuje stress ( L-theanine )
- urýchľuje/zvyšuje metabolizmus o viac ako 35%
- vysoký obsah antioxidantov zvyšuje oodolnosť organizmu
- upravuje krvný tlak
- znižuje úroveň (zlého) LDL cholesterolu
- polyfenoly a katechíny účinne pomáhajú pri boji s rakovinou a pri prevencii
- zlepšuje peristaltiku čriev a uvoľňuje zápchu vďaka vysokému obsahu ľahko vstrebateľnej vlákniny
- upravuje hladinu cukru v krvi
- vysoký obsah chlorofilu detoxikuje a alkalizuje krv